Derfor er markedet for halvledere så volatilt

Markedet for halvledere og integrerte kretser, som benyttes i alt fra biler til leketøy, spillmaskiner og mobiler, har vært svært volatilt i både 2020 og begynnelsen av 2021 – noe som har fått følger for alt fra prisene på grafikkort til bilproduksjon. For norske forbrukere betyr det kanskje at det er nødvendig å lete etter dingsen eller datakomponenten du skal ha flere steder, klikk her for en søketjeneste som kan hjelpe deg med å finne bedrifter, men hva er det som forårsaker de store bevegelsene i halvledermarkedet?
Sentralisert produksjon som er vanskelig å skalere raskt
Produksjon av moderne integrerte kretser er ekstremt kompleks, og det er noen få selskaper som har den nødvendige kompetansen og resursene til å faktisk produsere integrerte kretser i stor skala. Høyteknologiske produksjonsprosesser har krympet enkeltkomponenter ned til nanometer, og selv en gigant som Intel har hatt ekstreme utfordringer med å følge med i denne miniatyriseringen av produksjonen.
Mange selskaper er dessuten såkalt «fabless», som betyr at de helt enkelt ikke har noen egen produksjon. Disse selskapene utvikler prosessordesign, men må kjøpe produksjonskapasitet på det åpne markedet. Å bygge en ny fabrikk for produksjon av halvledere kan ta flere år, og nye produksjonsprosesser er ofte plaget av forsinkelser og oppstartsproblemer.
Flere faktorer som driver etterspørsel
Perioden 2020 og begynnelsen av 2021 har på mange måter vært en «perfekt storm» når det gjelder etterspørselen etter halvledere. Den globale pandemien har medført økt etterspørsel etter alt fra PC-er til spillmaskiner, samtidig som alt flere mobiltelefoner med 5G kommer på markedet. Dessuten har prisen på kryptovalutaer økt, noe som driver etterspørselen etter grafikkort. På toppen av dette kommer plutselige forandringer i etterspørselen etter for eksempel kjøretøy, noe som har gjort at enkelte bilprodusenter helt enkelt har gått tom for nødvendig elektronikk.
Markedet for halvledere vil sannsynligvis være preget av volatilitet en tid fremover, men forhåpentligvis vil situasjonen stabiliseres i takt med økt produksjonskapasitet.
.