Annonse

Det var mange som ble stresset når de tradisjonelle glødepærene forsvant fra butikkene, med tanke på både lystemperatur, pris og kompatibilitet med gamle lamper. I 2022 er det likevel ingen som tenker noe særlig over at det egentlig bare er LED-pærer som er tilgjengelige, da utvalget, prisene og kvaliteten oppfyller praktisk talt alle behov.

Fordeler med LED

For noen år siden ville det ha vært naturlig å liste opp både fordelene og ulempene med LED-pærer, men i dag er det egentlig vanskelig å finne noen konkrete ulemper. Det er klart at det fortsatt finnes en liten estetisk forskjell mellom en klar glødepære og tilsvarende LED-pære, men selv på det området er det mulig å finne alternativer som er nesten identiske med en klassisk retro glødepære. Samtidig er de mange fordelene helt dominerende:

  • LED er en svært strømgjerrig teknologi, som tommelfingerregel vil en LED-pære tilsvare omtrent åtte til ti ganger tilsvarende effekt fra en glødepære. Det kan ha mye å si når det gjelder lamper i en hel bolig.
  • Med LED-pærer er det enkelt å velge mellom et bredt utvalg fargetemperaturer og andre alternativer. Det er fortsatt noen som forbinder LED med «kaldt» lys, men i dag er det mulig å få LED-pærer i akkurat den fargetemperaturen du ønsker deg. Mange kan dessuten stilles inn til forskjellige lysstyrker og fargetemperaturer.
  • Det kompakte formatet åpner for helt nye lamper og belysningssystemer. En LED-lyskilde trenger ikke å ha plass til et gassfylt rom med en glødetråd i, noe som selvfølgelig gjør det mye enklere å lage annerledes design. Dessuten skaper en LED-lyskilde relativt lite varme sammenlignet med glødetrådpærer, noe som også gjør det mulig å lage svært kompakte løsninger.
  • I tillegg har LED-lyskilder svært lang levetid, vel å merke avhengig av konstruksjon og kjøleløsning. Det betyr at en LED-lyskilde av god kvalitet kan ha omtrent like lang levetid som selve armaturen, noe som igjen åpner for lamper med integrert LED.

Forskjellige typer pærer – mange å velge mellom

Fleksibiliteten til LED har åpnet for en rekke forskjellige design, smarte løsninger og nye funksjoner. I sin aller enkleste form erstatter LED-pæren helt enkelt en vanlig glødepære, og det finnes LED-pærer til alle de vanlige fatningene. Standard E27-pærer er svært rimelige, og du finner også LED til en rekke andre fatninger og formater.

Mange LED-pærer kan dimmes, men det gjelder ikke alle. Det bør du selvfølgelig være klar over hvis du kjøper pærer til en lampe eller armatur som er utstyrt med dimmer. Samtidig finnes det en mengde smarte lyspærer å velge mellom, der du kan få dimmer og bryter integrert i selve lyspæren. Slik funksjonalitet er enkel å bygge inn i LED-pærer, i og med at selve lyskilden og tilhørende elektronikk ikke tar opp mye plass.

Dessuten kan det være interessant å se nærmere på LED-lyskilder der selve fargetemperaturen kan justeres. Det betyr at du kan velge mellom forskjellige nivåer av «kaldt» og «varmt» lys, og tilpasse belysningen til både aktivitet og tid på døgnet. Denne fleksibiliteten bidrar også til å gjøre LED til det naturlige førstevalget.