Denne artikkelen er en betalt annonse.

Det er fort gjort å se for seg et verksted som et ganske støyete, mørkt og møkkete rom – med farlige maskiner, mange verktøy og oljesøl på gulvet. I 2023 er virkeligheten en helt annen, både i det klassiske bilverkstedet og verksteder som lager ulike metallprodukter.

CAD og CAM gjør digitale tegninger til virkelighet

Når det gjelder design og produksjon av for eksempel komponenter og deler i metall, skjer det aller meste digitalt. Det betyr at designet lages med digitale verktøy, såkalt CAD, men også at selve produksjonen er direkte integrert med designfasen. Det betyr at for eksempel slipemaskiner og annet produksjonsutstyr kan motta digitale filer direkte, noe som også ofte kalles CAM. Hele produksjonen er helt enkelt sømløst digital – forkortelsen CAM betyr «computer aided manufacturing».

En digital arbeidsflyt sparer selvfølgelig mye tid, i og med at man ikke er nødt til å programmere maskiner manuelt. Sammenlignet med manuell produksjon er besparelsene åpenbart enda større.

Automatisering som gir konkurransefortrinn

Det er mange som ser for seg at praktisk talt all produksjonsindustri for lengst har forlatt Norge, men økende automatisering kan være med på å bidra til å gjøre norske selskaper mer konkurransedyktige. Det er oftest de lave lønnskostnadene som er avgjørende når det gjelder flytting av produksjon til lavkostland, men automatisering gjør dette aspektet mindre viktig.

Automatisert produksjon er mindre arbeidskraftintensiv, samtidig som automatiseringen også fører til et høyere og stabilere kvalitetsnivå. I tillegg har mange bedrifter fått opp øynene for hvor ømfintlig den globale logistikken kan være, særlig i forbindelse med større avvik som i 2021 og 2022. Det kan være trygt å vite at en leverandør har produksjonskapasitet som er lokalisert innenfor komfortabel kjøreavstand, noe som i dag definitivt har en verdi i seg selv. Derfor påvirker også digitaliseringen og automatiseringen av moderne verksteder og produksjonsbedrifter omverden langt utenfor sine egne vegger – samtidig som det moderne verkstedet også blir en mer attraktiv arbeidsplass.