I en hverdag der grensen mellom arbeid og fritid blir stadig mindre synlig, kan mange oppleve at det å koble av har blitt vanskeligere. Her kommer ulempen med smarttelefoner gjerne inn i bildet. Disse har gjort at man i økt grad mottar epost, telefonsamtaler og meldinger både i og utenfor arbeidstiden. Vi har derfor samlet noen gode tips for deg som sliter med å finne roen etter en lang og hektisk arbeidsdag.

Koble av med nettspill

En kjent problemstilling når man legger bort arbeidet for dagen er at man fortsatt grubler på problemstillinger knyttet til jobben. Da kan det være deilig å koble helt av med noe som krever at du får tankene over på noe helt nytt. Men for at man skal koble helt av er det viktig at man velger noe som er avslappende og fokusert på samme tid. Et utmerket eksempel på slike spill er Bingo Online for selv om bingo er et relativt enkelt spill, krever det at man følger med på hver runde. Med andre ord er spillet perfekt for deg som vil ha noe enkelt å drive med på sofakroken en ettermiddag.

Finn en givende hobby

Mange velger å finne seg en hobby når de skal koble av på fritiden. Særlig hvis du klarer å finne noe du opplever som givende kan det være et utmerket utgangspunkt. Uansett om du ønsker å tilbringe mer tid utendørs i naturen, lære deg et nytt språk eller kanskje lære å bake. Kun fantasien setter grenser, men for at det skal være en god kilde til avkobling bør det være noe du kan holde på med over tid. Noen enkle eksempler på hobbyer er modelltog, frimerkesamling, vinsamling, sykling, løping eller fisking. Velg om du ønsker noe å gjøre alene, eller kanskje du får mer utbytte av en hobby med et sosialt aspekt?

https://www.youtube.com/watch?v=CufUg3WM6Aw

Sett digitale grenser

Den største kilden til stress og frustrasjon på fritiden er elektronikken vår. Vi følges konstant av varslinger fra nyhetsbyråer, eposter, applikasjoner og lignende. Derfor kan det være befriende å sette noen digitale grenser når du først skal koble av. Det kan være at du legger ut på en lengre gåtur hver helg med avskrudd mobiltelefon, skrur av varslinger i helgene, eller kanskje bare legger bort telefonen noen timer før sengetid. Da vil hodet få muligheten til å koble av og man slipper å bli liggende å gruble på jobbrelaterte problemstillinger når man egentlig vil sove.

Sammendrag

I en hektisk hverdag er det viktig at man tar seg tid til å koble av litt. Forsøk å finne en aktivitet som gjør at du kan få tankene over på noe helt annet når arbeidsdagen først er over. Dette vil hjelpe deg og oftest resultere i at man raskere slapper av og føler seg mer uthvilt. Kilder til avkobling kan være hobbyer, nettspill eller andre aktiviteter som gjør at man kan senke skuldrene og finne tilbake til roen som i en hektisk hverdag har blitt en luksusvare.